![]() |
sorryla tak sempat nak ambik gambar penuh butter cake tu. |
Bahan2
300g Unsalted butter
180g caster sugar
6 nos eggyolk(kuning telur)
6 nos eggwhite (putih telur)
180g flour
4g baking powder (sift together with flour)
15g choco powder (sift)
Method
1. Gula tadi bahagi 2. Ambil 100g gula dan dipukul dgn butter dengan kelajuan medium. masukkan kuning telur dan pukul sehingga kembang. Kemudian masukkan tepung dan baking powder sekaligus. pukul lagi ... tepikan.
2. Pukul putih sebentar kemudian baru masukkan 80g gula. Pukul dengan kelajuan yang tinggi sampai putih dan gebu(soft peak).Dalam 2 minit la lebih kurang.
3. Masukkan adunan krim tadi dalam adunan butter tadi... caranya ambil 1/3 dulu dari adunan putih telur masukkan dalam adunan butter dan gaul dengan spatula...kacau sebati kemudian baru masukkan lebihan krim tadi kacau dengan spatula ikut arah jam.
4. Ambil sedikit adunan masukkan choco powder.
5. Masukkan dalam loyang dan buatlah corak marble.
6. Bakar 170 degree selama 45 minit.
No comments:
Post a Comment